Nieuws/Binnenland
988428
Binnenland

Máxima: Colombia kan voorbeeld zijn

Colombia kan wereldwijd een voorbeeld zijn op het gebied van inclusieve financiering. Dat zijn leningen, verzekeringen en rekeningen voor mensen die die normaal niet kunnen krijgen. Koningin Máxima prees Colombia woensdag tijdens een toespraak in de hoofdstad Bogotá. Ze was daar voor de lancering van de nationale strategie voor het toegankelijk maken van financiële diensten.

De koningin complimenteerde de Colombiaanse regering met de maatregelen die al zijn genomen om de hele bevolking te laten profiteren van financiële diensten, zoals banken, verzekeringen, kredieten en sparen.

Máxima suggereerde in haar toespraak dat Colombia nog veel kan winnen door gebruik te maken van mobiele telefoons bij het regelen van bankzaken. Met de juiste infrastructuur kan daarmee op een eenvoudige manier bijvoorbeeld geld worden overgemaakt. Daarnaast is het belangrijk dat de Colombianen de bestaande middelen ook gaan gebruiken. Ongeveer 80 procent van de betalingen en geldzaken gebeurt nog contant, aldus de koningin. De Colombiaanse minister van Financiën Mauricio Cárdenas Santamaria zei zeker te zullen kijken naar de inzet van mobiele telefonie voor bankzaken.

De koningin besloot woensdag een 3-daags bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land, dat inmiddels na Brazilië en Mexico de grootste economie van Latijns-Amerika heeft. Ze was op pad als speciaal vertegenwoordiger van de VN op het gebied van inclusieve financiering. Colombia was voor het bezoek uitgekozen vanwege de gemaakte vorderingen en de bijzondere projecten, zo zei Máxima tijdens een persconferentie na afloop van haar toespraak. Van de Colombiaanse pers kreeg ze ook een vraag over het Nederlandse drugbeleid. Die beantwoordde ze niet.

Koningin Máxima, die woensdagavond doorreist naar Peru, had eerder op de dag een onverwachte ontmoeting met president Juan Manuel Santos in het presidentieel paleis. Samen met presidentsvrouw Clemencia Rodríguez de Santos bezocht ze een kinderopvang in de krottenwijk Ciudad de Bolivar, waar de moeders van de kinderen ook financiële educatie krijgen.