Nieuws/Binnenland
988429
Binnenland

'Ouderenzorg gaat burger meer kosten'

De hervorming van de ouderenzorg kan de burger wel eens meer gaan kosten dan nu, terwijl voor dat geld minder zorg geleverd kan worden. Die vrees hebben ouderenbond ANBO en de oppositiepartijen D66 en CDA.

Het kabinet maakte dinsdag nog mooie sier met de mededeling dat de premie voor de langdurige zorg, die via het loonstrookje betaald wordt, daalt van 12,65 naar 10 procent. Daarbij vermeldde minister Schippers (Volksgezondheid) echter niet dat deze tariefsverlaging geen cent lastenverlichting oplevert voor de burger. De hele meevaller wordt teniet gedaan doordat de inkomstenbelasting zal stijgen. Met deze belastingverhoging wordt de decentralisatie van lichte vormen van zorg naar de gemeenten betaald. Dit is nodig omdat anders het begrotingstekort zal oplopen, dat Brussel aan strenge regels heeft gebonden.

De ziektekostenpremie zal de komende jaren echter stevig doorstijgen. Zo kost de komst van de wijkzuster elke verzekerde minstens honderd euro per jaar. Dit zal gebeuren door de premie in vijf jaar met twintig euro per jaar te laten stijgen, zeggen Schippers en haar staatssecretaris Van Rijn. De ANBO zegt dat dit ’cadeautje’ door de burgers zelf wordt betaald. „Want er is geen echte lastenverlichting. Sterker nog: ouderen zullen via hogere eigen bijdragen meer zelf moeten betalen voor hun zorg. Zo belazer je mensen”, zegt ANBO-voorzitter Liane den Haan.

Daar komt nog bij dat het kabinet de premiestijging heel conservatief schat. Volgens de zorgverzekeraars is echter veel meer geld nodig, en zou iedereen jaarlijks ongeveer 170 euro moeten bijbetalen.

Schippers’ woordvoerder stelt dat pas in augustus duidelijk is wat de gevolgen zijn voor de koopkracht. „Het is heel ingewikkeld en alles hangt met alles samen.” Deze reactie gaat er bij de grootste constructieve oppositiepartij D66 niet in. „Wij willen duidelijkheid, leg nou eens gewoon uit hoe het zit”, zegt Kamerlid Dijkstra.

Ook CDA-Kamerlid Keijzer eist openheid van het kabinet. „Dit is toch niet te geloven: steeds worden er zulke rookgordijnen opgetrokken.” Mensen met de laagste inkomens worden ontzien doordat de zorgtoeslag omhoog gaat. „Maar de middeninkomens dreigen hier weer de dupe van te worden”, zeggen Dijkstra en Keijzer in koor.