Nieuws/Binnenland
988443
Binnenland

Egyptisch proces uitputtend voor Rena Netjes

Het terreurproces in Egypte tegen de Nederlandse verslaggeefster Rena Netjes en 19 andere journalisten had woensdag zijn tweede zittingsdag. Hoewel ze Egypte op tijd kon ontvluchten, voelt het proces „heel uitputtend” voor haar. Dat liet Netjes weten nadat het proces tot 24 maart was geschorst.

„Ik heb weinig geslapen; je denkt aan al die Egyptenaren die onschuldig vastzitten”, zegt Netjes. Volgens de journaliste voor onder meer BNR is het enige positieve dat de wereld door de media-aandacht mee kan kijken hoe oneerlijk de rechtsgang in Egypte verloopt.

„Ik ben best heel boos. Ze doen maar wat. Ook staan al mijn spulletjes daar nog”, vertelt Netjes. Ze vertrok begin februari halsoverkop naar Nederland toen ze doorkreeg dat zij een van de beschuldigde journalisten was.

De journalisten hebben in de ogen van de aanklagers hulp geboden aan de Moslimbroederschap, die in december als terroristische organisatie werd bestempeld. De vorig jaar afgezette president Mohamed Mursi kwam uit deze gelederen. Overigens werken volgens Netjes waarschijnlijk lang niet alle verdachten daadwerkelijk als journalist, maar zijn onder hen ook studenten die misschien alleen maar oppervlakkig contact hebben gehad met journalisten.

Netjes en 11 anderen wonen het proces niet zelf bij. Acht verdachten verschenen woensdag wel voor de rechter. Volgens Netjes, die via haar eigen advocaat op de hoogte blijft, had de Australische Al Jazeera-verslaggever Peter Greste opnieuw geen tolk. Daardoor kan hij zijn eigen proces niet volgen. Al Jazeera verwerpt alle beschuldigingen en roept op tot de vrijlating van de journalisten.

Opvallend was volgens Netjes ook dat de verdachten, die in een kooi zitten, deze keer nauwelijks communiceerden met mensen in de zaal. Tijdens de vorige zitting was dat anders. „Eén jongen in de kooi zei wel dat ze werden gemarteld”, vernam Netjes.

De Nederlandse ambassade in Egypte was woensdag ook vertegenwoordigd bij de zitting. Er waren onder meer ondervragingen van getuigen. De naam van Netjes is niet genoemd in de rechtszaal.