Nieuws/Binnenland
988447
Binnenland

Paarden Eurocommerce nu van Rabobank

De springstal van het voormalige vastgoedbedrijf Eurocommerce wordt eigendom van schuldeiser Rabobank. In de stal zit onder meer het paard London, waarmee ruiter Gerco Schröder zilver won op de Olympische Spelen in 2012. Eurocommerce had de stal verkocht aan het bedrijf van de zoon van de directeur, maar de rechtbank in Zutphen vernietigde die verkoop woensdag.

Gevi International BV werd in december 2011 eigenaar van de stal met een geschatte waarde van 38,2 miljoen euro. De verkoop gebeurde enkele maanden voor het faillissement van Eurocommerce. Met deze verkoop zijn echter schuldeisers in het faillissement benadeeld.

De Rabobank liet direct na de Spelen al beslag leggen op de toppaarden. De Rabobank wilde zo voorkomen wat met het toppaard Vigaro gebeurde. Dat werd een paar dagen na de Spelen voor 7,5 miljoen euro verkocht aan een steenrijke familie. Ook die verkoop was onrechtmatig, oordeelde de rechtbank Zutphen nu. De Rabobank zegt dat oud-directeur Ger Visser heeft bekend dat hij heeft gefraudeerd. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek.

Eurocommerce was tot het faillissement in 2012 een van de grootste vastgoedbedrijven van Nederland. Banken hadden gezamenlijk meer dan 650 miljoen euro aan leningen uitstaan bij de onderneming. Hiervan was 300 miljoen euro geleend bij de Rabobank en dochters van deze bank.