Nieuws/Binnenland
988457
Binnenland

Politie vraagt hulp publiek moorden Drenthe

De politie heeft ook woensdag het publiek gevraagd om informatie die meer licht kan werpen op de moord op het echtpaar Veenendaal uit Exloo en op Berend Smit uit Dwingeloo. Maandag pakte een arrestatieteam twee mannen (28 en 29 jaar) op. Zij delen een appartement in het centrum van Hoogeveen en worden verdacht van deze moorden.

De politie kon de twee aanhouden, nadat nieuwe informatie was binnengekomen over de drie moorden in Drenthe. Rechercheurs hadden de twee al langer in het vizier, maar doorslaggevend bewijs ontbrak tot maandag.

Duidelijk is dat de daders de bankpassen van Smit en het echtpaar hebben meegenomen. In Exloo werden bovendien allerlei spullen uit de woning van het echtpaar ontvreemd. De politie houdt daarom in beide zaken sterk rekening met roofmoord, maar sluit andere scenario's niet uit.

Verder staat vast dat bij de vindplaats van Smit DNA-sporen zijn gevonden. Van de verdachten is DNA afgenomen, dat wordt vergeleken met het spoor op het Dwingelderveld. De politie kan nog niet zeggen wanneer daar duidelijkheid over komt.

De mannen worden verhoord. De tv-uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond heeft zes tips opgeleverd. Die worden nu nagetrokken.

Een van de verdachten is een voormalig militair die in Afghanistan heeft gediend, Admilson R. Het ging na zijn uitzending niet goed met hem.

R. werd er op zijn uitzending van beschuldigd dat hij met een collega een aanslag op een eigen Bushmaster-pantservoertuig had gepleegd. De twee ontkenden nadrukkelijk en waren zeer onthutst over de verdenking. De toenmalige advocaat van R., Michael Ruperti, vertelt dat de zaak uiteindelijk is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs en dat R. daarna een schadevergoeding heeft gekregen.

De militair mocht hierna in dienst blijven. Toch stapte R. na deze affaire uit eigen beweging op, omdat hij zich zwaar beledigd voelde door de manier waarop hij werd aangepakt door de marechaussee en het Openbaar Ministerie.

R. en zijn medeverdachte worden donderdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist of zij langer in voorarrest blijven zitten.