Nieuws/Binnenland
988458
Binnenland

Geen kinderopvangtoeslag voor ouderparticipatiecrèches

Ouders die elkaars kinderen opvangen in zogeheten ouderparticipatiecrèches hebben geen recht meer op kinderopvangtoeslag. Wel krijgen ze iets meer ruimte dan reguliere kinderopvanginstellingen om de kwaliteitsregels in te vullen. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Ouderparticipatiecrèches mogen bijvoorbeeld soepeler omgaan met het zogenoemde gezichtencriterium, dat inhoudt dat een kind maximaal drie vaste begeleiders toegewezen mag krijgen, schrijft Asscher. Kinderopvangtoeslag voor deze vorm van opvang kan echter niet. Het recht daarop is bedoeld voor kinderopvangorganisaties die aan alle kwaliteitseisen voldoen.

 

Voldoen aan de regels

Als de ouderparticipatiecrèches niet instemmen met de voorstellen van Asscher, moeten ze gaan voldoen aan de regels die gelden voor andere kinderopvanginstellingen. De bewindsman heeft afgelopen tijd uitvoerig met ze overlegd.

Nederland telt zes ouderparticipatiecrèches met in totaal zo'n 120 kinderen. Tot dusver ontvingen de ouders die hieraan meedoen wel kinderopvangtoeslag, hoewel ze niet voldeden aan de kwaliteitseisen.