Nieuws/Binnenland
988460
Binnenland

10 jaar en tbs geëist voor moord Harlingen

De man die ervan verdacht wordt vorig jaar een inwoner van Harlingen in zijn huis met een honkbalknuppel te hebben vermoord, moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt 10 jaar de cel in en in een tbs-kliniek worden behandeld. Dat eiste het OM woensdag tegen de 37-jarige verdachte Chris H. bij de rechtbank in Leeuwarden.

H. zou samen met de 52-jarige Dina H. de man zo hebben toegetakeld dat die aan zijn verwondingen overleed. H. kreeg eerder op de dag ruzie met het slachtoffer omdat deze zou hebben aangegeven dat hij met de 7-jarige dochter van Chris H. wilde „spelen”.

Op tweede pinksterdag zaten de twee verdachten met het latere slachtoffer in de tuin om te kijken naar motors. Na de opmerking van het slachtoffer ontstond er een handgemeen met Chris H. De storm ging enigszins liggen na de vechtpartij, maar het escaleerde weer toen alle betrokkenen in het huis van het slachtoffer bier dronken.

Verdachte Dina H. ontkent dat zij met de knuppel heeft geslagen. Chris H. heeft bekend dat hij met de knuppel sloeg, maar zegt dat medeverdachte Dina ook sloeg.

Toen het slachtoffer met flinke verwondingen in zijn woning lag, besloten beide verdachten om naar het café te gaan. Dina H. had naar eigen zeggen niet door dat het slachtoffer een doodstrijd leverde. „Ik dacht: Laat hem zijn roes uitslapen, we vinden hem morgen wel weer”, aldus Dina H. Volgens bezoekers van het café spraken zij daar ook over de moord. „Volgens mij is hij dood”, verklaarde Chris H. tegen een bezoeker.

De rechter had geen goed woord over voor het achterlaten van het slachtoffer en het daarop volgende cafébezoek. „Ik maak veel mee hier, maar dit staat in de top tien van rare dingen die ik hoor”, aldus de rechter. Verder noemde hij het handelen van het duo „moreel verwerpelijk”.

De rechtbank behandelt de zaak tegen de vrouw donderdag verder. Het Openbaar Ministerie eist dan ook een straf tegen haar.