Nieuws/Buitenland
988472
Buitenland

Poetin genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

De Russische president Vladimir Poetin is volgens persbureau Reuters genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede van 2014. Of Poetin er ook vandoor zal gaan met de prijs lijkt hoogst onwaarschijnlijk, alleen al omwille van de 277 andere genomineerden.

De directeur van het Noorse Nobel Instituut maakte het recordaantal genomineerden bekend. Daar zat ook de naam van Poetin tussen. Ook al worden de nominaties officieel geheim gehouden, duizenden mensen, waaronder politici, professoren, oud-laureaten en wetenschappers, mogen kandidaten voordragen en hun keuze bekendmaken.

Juist omdat zoveel mensen iemand naar voren kunnen schuiven, is het relatief eenvoudig om genomineerd te worden. Daardoor stijgt het aantal genomineerden elk jaar, met een recordaantal van 278 genomineerden voor 2014.

Onder de 278 genomineerden bevinden zich volgens Reuters onder meer paus Francicus, de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, Julian Assange en Malala Yousafzai, het Pakistaanse meisje dat opkomt voor het recht op onderwijs voor meisjes en in het hoofd werd geschoten. Ook 47 organisaties werden genomineerd.

Het Nobelcomité heeft inmiddels een schifting van het aantal genomineerden gemaakt en het aantal teruggebracht tussen de 25 en 40. In april wordt de selectie nog strikter. In oktober wordt de Nobelprijs uiteindelijk uitgereikt.