Nieuws/Binnenland
988498
Binnenland

Walhalla voor snelheidsduivels

Qicq trapt af

Een conceptstore voor snelle fietsen moet ervoor zorgen dat meer Nederlanders het stalen ros beklimmen. „Onze missie is om het percentage van 3 procent, dat op dit moment de fiets pakt naar het werk, op te krikken”, zegt Odette Oostindiën, oprichter van conceptstore Qicq. De zaak op het Westergasterrein in Amsterdam opent op 22 maart officieel zijn deuren.

Dan kunnen mensen zich onder meer vergapen aan Zwiterse hightech fietsen met een in het frame geïntegreerde accu die met gemak de 45 km/u halen.

Niet alle Nederlanders gaan direct overstag voor de zogenoemde e-bikes. „Ze zijn soms calvinistisch. ’Waarom trapondersteuning? Zolang je het zelf kunt, moet je het zelf doen’. Maar ondertussen stappen we gewoon toch in die auto.”

Om dat te veranderen probeert Oostindiën in haar winkel het leven op de fiets leuker te maken. Met snelle fietsen, hippe kleding en een fietsleaseplan hoopt Oostindiën nuchtere Nederlanders over de streep te trekken.

Omdat niet iedereen zin heeft om in een spandex outfit over de weg te sjezen heeft Qicq een ruim aanbod fietskleding waarmee je prima voor de dag kunt komen op een afspraak.

Wie de aanschaf van een e-bike niet direct aandurft, kan eerst een proefrit maken of een fiets leasen. De winkel is al even aan het warm draaien, maar opent op 22 officieel zowel offline als online.

Volgens branche-organisatie Bovag zijn in 2013 ruim een miljoen nieuwe fietsen in ons land verkocht, daarvan was 19 procent een e-bike.