Nieuws/Binnenland
988503
Binnenland

Kritiek Raad van State op aanpak voetbalvandaal

De Raad van State heeft kritiek op kabinetsplannen om voetbalvandalen en ordeverstoorders harder aan te pakken. De maatregelen lijken een reactie op enkele incidenten en het zou beter zijn de bestaande wetgeving eerst maar eens een kans te geven.

Volgens de Raad van State kregen burgemeesters namelijk recent al extra mogelijkheden om voetbalhooligans aan te pakken, zoals een gebiedsverbod, een groepsverbod en een meldingsplicht op het politiebureau. Het is beter om burgemeesters daarmee aan de slag te laten gaan en dan in 2015 te kijken of er meer nodig is, aldus de Raad van State.

De adviseurs plaatsten ook kanttekeningen bij het wetsvoorstel van de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Zo mag de burgemeester al na één incident een gebiedsverbod op een meldingsplicht opleggen. Dat is een „onevenredig zwaar middel”, meent de Raad. De burgemeester heeft weliswaar de taak de openbare orde te handhaven, maar het is niet aan hem om ordeverstoorders te straffen. Daarvoor zijn het Openbaar Ministerie en de rechter.

Het door het kabinet voorgestelde gebiedsgebod kan feitelijk neerkomen op een huisarrest voor een periode tot vijf jaar. Dat zou vrijheidsontneming zijn, zegt de Raad van State en dat mag alleen als de wet nauwkeurig regelt in welke gevallen en voor welke periode dat kan worden opgelegd.