Nieuws/Buitenland
988505
Buitenland

Schietvideo Pistorius opgedoken

Op internet zijn beelden opgedoken van een schietles van 'Blade Runner' Oscar Pistorius. Hij schiet onder meer met een 9mm pistool waarmee hij ook zijn vriendin Reeva Steenkamp heeft gedood. De Britse zender Sky News plaatste het filmpje vrijdag op haar site. De video is enkele dagen voor de dood van Steenkamp gemaakt.

Met een hagelgeweer en het pistool vuurt Pistorius op een watermeloen. Op de achtergrond klinkt gejuich en gelach als de vrucht onder de impact van de kogels uit elkaar spat. Een stem, die lijkt op die van Pistorius, zegt: 'Het is een stuk zachter dan hersenen (...) het is net een zombiestopper.'

De paralympische atleet moet zich vanaf maandag voor de rechter verantwoorden voor de moord op zijn vriendin. Het proces zal naar verwachting zo'n twee weken gaan duren. Eind februari vorig jaar werd hij op borgtocht vrijgelaten.

Pistorius schoot vorig jaar februari Steenkamp in de nachtelijke uren dood toen zij in de badkamer was. Hij schoot vier kogels door de afgesloten deur waardoor Steenkamp dodelijk geraakt werd. Hij dacht dat er een inbreker achter de deur zat. Het Openbaar Ministerie is er echter van overtuigd dat hij zijn vriendin heeft omgebracht na een ruzie.

Als hij schuldig wordt bevonden aan doodslag, dan kan 15 jaar cel volgen en als hij haar ombracht met voorbedachte rade, kan hij 25 jaar cel tot levenslang krijgen.

Pistorius kreeg wereldwijde bekendheid als 'blade runner' doordat hij beide onderbenen mist en zijn wedstrijden loopt op protheses. Zo deed hij ook aan de Olympische Spelen mee.

Zuid-Afrika is al tijden in de ban van de moordzaak, die vanaf maandag wordt behandeld voor de rechtbank in Pretoria. Het wordt het eerste proces in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis dat op televisie wordt uitgezonden. Het proces zal minimaal 3 weken duren, maar met meer dan 100 getuigen is het de verwachting dat dit langer gaat duren.