Nieuws/Binnenland
988510
Binnenland

'Eiwitdieet net zo gevaarlijk als roken'

Volgens Amerikaanse onderzoekers is het eten van vlees, eieren, kaas en melk net zo gevaarlijk voor de gezondheid als roken. Mensen van middelbare leeftijd die vooral eiwitrijk voedsel eten, zouden vier keer meer kans hebben om te sterven aan kanker dan iemand die zuinig aan doet met de proteïnen.

Een voedingspatroon is eiwitrijk, wanneer ten minste twintig procent van de calorieën uit eiwit wordt gehaald.

De onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië doen er zelfs nog een schepje boven op: het risico op kanker is volgens hen te vergelijken met het roken van twintig sigaretten per dag. Voor de studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell, werden ruim zesduizend mensen twintig jaar lang op de voet gevolgd.

Onderzoeker Eileen Crimmins: "Onze studie toont aan dat het minderen met eiwitten nuttig is om kanker en sterfte te voorkomen." Maar, zo benadrukt ze, dat wil niet zeggen dat álle eiwitten moeten worden geschrapt. Crimmins adviseert mensen van middelbare leeftijd daarom om dagelijks maximaal 0,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht te nuttigen.

Kritiek

Dr. Gunter Kuhnle, voedingswetenschappers aan de Universiteit van Reading, staat kritisch tegenover de studie. Vooral de link met roken vindt hij erg ver gaan. "Hoewel deze studie interessante perspectieven werpt op het verband tussen de eiwitinname en sterfte, is het gevaarlijk om de effecten van roken met de effecten van vlees en kaas te vergelijken. Rokers zouden nu kunnen denken: waarom zou ik stoppen wanneer iets als een tosti of gebakken ei net zo slecht voor me is?"