Nieuws/Binnenland
988513
Binnenland

In zomer klachten over chipkaart via één loket

Eén loket voor klachten over de ov-chipkaart, ongeacht bij welke vervoerder er is gereisd of wat de klacht ook inhoudt. De Consumentenbond, Rover en de ANWB vroegen er al om en komende zomer wordt het werkelijkheid, meldde het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) woensdag.

Vanaf dan kan een reiziger zich melden bij het loket van een willekeurige vervoerder met een probleem of klacht. Die vervoerder gaat er vervolgens mee aan de slag en verwijst niet door, legt een woordvoerder uit.

Sinds februari geldt al dat reizigers maximaal één keer mogen worden doorverwezen, als zij een klacht hebben die met de chipkaart te maken heeft. „Hiermee komt een voorlopig einde aan van kastje naar de muur”, schrijft het NOVB. De organisatie, waarin vervoerders, de overheid en consumenten samen aan een beter openbaar vervoer werken, is ook bezig om reizigers een „eenduidig antwoord” te geven op hun vraag of klacht.

Bij de loketten kunnen mensen zich ook melden die zijn vergeten uit te checken. Ze krijgen dan niet direct hun geld terug, maar de vraag wordt wel in behandeling genomen. Eventueel neemt een vervoerder daarna nog contact op om de laatste gegevens te noteren, zodat het geld wordt teruggestort.