Nieuws/Binnenland
988523
Binnenland

Kamer wil brief over steun aan Oekraïne

Premier Mark Rutte moet woensdag voor 16.00 uur een brief aan de Tweede Kamer sturen over de ruim 11 miljard euro aan financiële hulp die de Europese Unie de komende jaren wil bieden aan het noodlijdende Oekraïne. De meeste fracties steunden een verzoek daartoe van PVV-leider Geert Wilders.

Die wil weten wat donderdag de Nederlandse inzet is tijdens de extra top van staats- en regeringsleiders van de EU over de crisis in Oekraïne. Wilders is fel gekant tegen het geven van 11 miljard euro aan Oekraïne. Hij wil weten welk deel Nederland mogelijk voor z'n rekening neemt.

De Kamer zal later woensdag nog debatteren over Oekraïne, onder meer over het bevriezen van tegoeden van Oekraïners die onder de vroegere regering staatsgeld hebben misbruikt en dit mogelijk hebben weggesluisd naar Nederland. Mogelijk komt tijdens het debat ook de voorgenomen financiële EU-steun aan Oekraïne aan bod.

Veel partijen willen daar duidelijkheid over. „Geen blanco cheques”, liet Kamerlid Han ten Broeke van regeringspartij VVD alvast weten.