Nieuws/Binnenland
988539
Binnenland

'Onderzoek familie patiënt hersenbloeding'

Familieleden van mensen die een ernstige vorm van een hersenbloeding hebben gehad zouden de rest van hun leven om de paar jaar een scan moeten laten nemen van hun hersenen. Het gaat om de zogeheten subarachnoïdale bloeding (SAB) die vaak op relatief jonge leeftijd voorkomt. Dat zeggen onderzoekers van het UMC Utrecht die een studie hierover woensdag naar buiten hebben gebracht.

Mensen met twee of meer naaste familieleden die een SAB hebben gehad, lopen een sterk verhoogd risico dit zelf ook te krijgen, stellen de onderzoekers.

Aan de hersenbloeding gaat een aneurysma vooraf, een ballonvormige uitstulping aan de slagaders. Als de 'ballon' barst ontstaat een bloeding in de ruimte tussen schedel en hersenen. Ongeveer een derde van de mensen die worden getroffen door een SAB overlijdt binnen enkele uren.

MRI

Een MRI-scan kan deze aneurysma's opsporen. Door een speciale behandeling van de aneurysma kunnen artsen voorkomen dat deze barst.

Volgens cijfers van het UMC Utrecht worden zo'n 1500 Nederlanders per jaar getroffen door een SAB, van wie de de helft jonger is dan 50 jaar oud. Ongeveer 10 procent van de patiënten is de tweede in de familie die de hersenbloeding treft. De overige familieleden komen dan in aanmerking voor een levenslange screening. Volgens de onderzoekers gaat het om zo'n 1000 mensen per jaar.

Het onderzoek werd woensdag gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet Neurology.