Nieuws/Buitenland
988542
Buitenland

Israël houdt schip met raketten aan

Israël heeft woensdag naar eigen zeggen voor de kust van Sudan in de Rode Zee een vrachtschip geënterd en er hoogwaardige wapens aangetroffen die voor de Gazastrook zouden zijn bestemd. Het in Panama geregistreerde schip vervoerde tientallen middellangeafstandsraketten van een type dat ook door de Libanese sjiitische beweging Hezbollah tegen Israël is gebruikt. Het projectiel kan op doelen in een straal van 100 kilometer worden afgevuurd.

De wapens, in Syrië gefabriceerd, zouden door Iran zijn geregeld en bestemd zijn voor Palestijnen in de Gazastrook, zei een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten woensdag. Het schip kwam uit Iran en was onderweg naar de Sudanese haven Port Sudan. Aangenomen wordt dat de wapens dan over land naar de Egyptische Sinaï en de Palestijnse Gazastrook moesten. Israëlische mariniers hebben het een dag voor dat het schip zou aanmeren in Sudan overvallen. Het wordt in drie dagen tijd naar Eilat gesleept, meldde de krant Haaretz.

Het is niet voor het eerst dat de Israëli's vrachtschepen enteren om wapentransporten te onderscheppen. In 2011 enterden Israëlische militairen een schip, de Victoria, met wapens dat onderweg was van Syrië naar de Egyptische haven al-Arish. In 2009 brachten de Israëli's het schip Francop voor de kust van Cyprus op dat wapens vervoerde. In 2002 overmeesterden de Israëli's ook in de Rode Zee een schip, de Karine A, met wapens die Gaza als eindbestemming hadden.