Nieuws/Binnenland
988544
Binnenland

Plannen voor minder geluidsoverlast Schiphol

De Nederlandse luchtvaartsector en de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gaan samenwerken om de geluidsoverlast rond Schiphol te verminderen. Dat heeft Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) woensdag bekendgemaakt.

Zo wordt de geluidsoverlast minder door toepassing van zogenoemde glijvluchten, waarbij toestellen stiller landen. Ook worden plannen ontwikkeld om het brandstofverbruik van vliegtuigen en de luchtvervuiling te verminderen. Het is ook de bedoeling om de informatie van betrokken instanties beter op elkaar af te stemmen, waardoor de planning van de verkeersstromen wordt verbeterd.

„Het is mooi om te zien dat de samenwerking tussen luchthaven, luchtvaartmaatschappijen, luchtverkeersleiding en vliegtuigindustrie wordt ingezet om een duurzamer concept voor de mainport te ontwikkelen. De kennis die we daarbij opdoen is van internationale waarde en uitermate geschikt om te exporteren naar landen waar dergelijke ontwikkelingen nog in de kinderschoenen staan”, zegt bestuursvoorzitter Paul Riemens van LVNL.

Volgens hem zijn deze verbeteringen nodig om de concurrentiepositie van Schiphol te verbeteren. „Met verdere optimalisatie van het gebruik van het Nederlandse luchtruim creëren we extra kracht om internationaal concurrerend te blijven.”