Nieuws/Binnenland
988547
Binnenland

Nederlandse wetenschappers naar mammoet

Een mammoet die 10.000 jaar geleden in het noorden van Rusland stierf en onlangs in bevroren toestand werd ontdekt is mogelijk een bron van nieuwe kennis voor de wetenschap. Onderzoekers uit verschillende landen, waaronder twee artsen van het VUmc in Amsterdam, zijn momenteel op weg naar Jakoetsk in Siberië waar ze het goed geconserveerde dier gaan onderzoeken.

Dat heeft het VUmc woensdag laten weten. De Amsterdamse arts-microbiologen hopen darmbacteriën van de mammoet te isoleren. Mogelijk zijn dat voorlopers van bacteriën die nu mensen ziek maken, zegt onderzoeker Dries Budding. De oeroude bacteriën kunnen antwoord geven op de vraag hoe bacteriën zich kunnen aanpassen aan de mens. Die kennis kan weer helpen bij het bestrijden van de ziekteverwekkers die de mens nu bedreigen, aldus Budding.

Volgens de onderzoeker is het heel zeldzaam dat een mammoet in zo'n goede staat uit het ijs wordt gehaald. „De organen van de mammoet zijn bijzonder goed geconserveerd”, zegt Budding.

Andere onderzoekers willen het bloed van de mammoet onderzoeken, dat ondanks de lage temperatuur niet is gestold. Koreaanse onderzoekers willen mammoetcellen oogsten om het dier te klonen, aldus het VUmc.