Nieuws/Binnenland
988554
Binnenland

Actiecomité vraagt paus te komen

Het actiecomité Paus Franciscus naar Nederland heeft de paus in een brief verzocht nog dit jaar naar Nederland te komen. „Al is het maar voor een dag”, schrijft de coördinatiegroep in een brief die aan de paus is verzonden.

Het comité startte 3 weken geleden een burgerinitiatief toen bleek dat de bisschoppen paus Franciscus niet hadden uitgenodigd voor een bezoek aan Nederland. De paus zou het daarvoor te druk hebben en al te veel uitnodigingen uit andere landen hebben gehad. De bijna 4500 steunbetuigingen die op het initiatief binnenkwamen, zijn meegestuurd met de brief aan de paus.

Volgens Ad de Groot van het comité hebben onder anderen priesters, pastoors en congregaties het initiatief ondersteund. Driekwart van de ondertekenaars is katholiek, maar er tekenden ook ruim 500 protestanten en 400 niet-gelovigen.

„U bent voor ons het nieuwe gezicht van de kerk: mededogend, vreugdevol, niemand uitsluitend. U bent in staat de diep verdeelde Nederlandse kerkprovincie weer hoop te geven”, aldus het actiecomité aan de paus.

Omdat een uitnodiging voor een pausbezoek dient uit te gaan van de bisschoppen, heeft het comité hun eveneens per brief verzocht om de uitnodiging officieel te ondersteunen. De bisschoppen hebben daar nog niet op gereageerd.