Nieuws
988565
Nieuws

Traject-controle staat uit

Omdat de apparatuur sterk verouderd is, staat op een aantal weggedeelten de trajectcontrole uit. Op zeker vijf snelwegen hoeven automobilisten niet voortdurend op hun qui-vive te zijn en kan het gaspedaal met minder risico op een bekeuring dieper worden ingetrapt.

„Maar dat betekent niet dat we niet optreden en handhaven. Alleen gebeurt het niet meer automatisch via apparatuur langs of boven de snelweg, maar door de politie, die op strategische punten snelheidscontroles uitvoert”, waarschuwt Ernst Koelman van het Landelijk Parket Team Verkeer.

„Net zoals we dat overigens ook op andere wegen zonder trajectcontrole doen.”„Op dit moment worden de systemen op zeker vijf trajecten ontmanteld voor zover dat nog niet is gebeurd en wordt besloten welke nieuwe controleapparatuur daarvoor in de plaats komt. Maar dat zal zeker niet voor 2015 gebeuren”, weet Koelman, die zegt dat vier leveranciers in de race zijn om de systemen te leveren.

Verouderd

Verouderde systemen, die inmiddels zijn uitgezet, staan op de A12 bij Den Haag, A12 bij Utrecht, A4 bij Nieuw-Vennep, A58 bij Bergen op Zoom en in Zeeland. Het is niet voor het eerst dat trajectcontroles (deels) uitstaan wegens onderhoud of vervanging. „Dat is vorig jaar ook op deeltrajecten van de A10, A20 en A13 gebeurd, locaties die dit jaar weer in bedrijf worden genomen. Als straks de systemen weer actief worden, zal dat ruim van tevoren worden aangekondigd”, aldus de zegsman, „terwijl dan ook de aanduidingen langs de weg weer terug zullen keren.”

Foute actie

Op bepaalde plekken waar de apparatuur vervangen moet worden, staan overigens nog wel borden dat er trajectcontrole plaatsvindt, zoals op de A4 bij Schiphol. Daardoor wordt de weggebruiker op het verkeerde been gezet. Gisteren was dat helemaal het geval, toen ze ook nog geconfronteerd werden met een camerawagen van de politie die in de berm het langsrazende verkeer fotografeerde. „Maar die had alleen op kenteken mogen controleren en niet op snelheid. Alle geconstateerde overtredingen worden dan ook niet verwerkt. Het was gewoon een foute actie die niet had mogen gebeuren. Overigens zullen de aanduidingborden van trajectcontrole op deze locatie snel worden verwijderd”, zegt Koelman.