Nieuws/Binnenland
988566
Binnenland

Boetes van Belastingdienst voor te late aangifte

In de maand maart doen de meeste Nederlanders aangifte. Dit moet voor 1 april, anders wacht een boete die kan oplopen tot bijna 5.000 euro. Wanneer riskeert u een boete?

8 miljoen Nederlanders moeten dit jaar aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Normaal gesproken moet dit voor 1 april gebeuren. Redt u dit niet? Dan is het mogelijk zonder opgave van een reden uitstel tot 1 september aan te vragen.

De Belastingdienst deelt boetes uit aan mensen die hun aangifte te laat of niet indienen terwijl ze dit wel moeten. Boetes kunnen oplopen tot bijna 5.000 euro.

 

Wanneer riskeert u een boete?

Als u aangifte moet doen, dit voor 1 april nog niet gedaan hebt en er geen uitstel aangevraagd is, krijgt u eerst een oproep en een aanmaning om binnen een aantal dagen alsnog aangifte te doen. Doet u alsnog geen aangifte, dan krijgt u een boete van 226 euro.

Gebeurt u het vaker dat u te laat bent met uw aangifte? Dan komt de boete voor de tweede keer uit op 984 euro en als u nog vaker te laat bent op 4920 euro.

Geldboetes zijn vervelend, maar er zijn in 2012 zelfs voorwaardelijke celstraffen uitgedeeld voor te late aangiftes.

 

Nog hogere boetes

Een te late aangifte is reden voor een boete, maar u kunt nog hogere boetes verwachten als u opzettelijk inkomsten verzwijgt bij uw aangifte. Stel dat u bijvoorbeeld spaargeld niet hebt aangegeven, dan kunt u een boete krijgen tot 150 procent van de belasting die u hebt verzwegen. Als u dit vaker doet kunnen boetes nog hoger uitvallen.

 

Belastingsite

Meer over belastingen en uw aangifte: de Belastingsite van Telegraaf OverGeld.