Nieuws/Binnenland
988567
Binnenland

Theorie-examen nog steeds te koop

Wéér claimt een rijschoolhouder te beschikken over alle examenvragen van het theorie-examen van het CBR.

"Natuurlijk hebben wij de allernieuwste CBR examenvragen van 2014," schrijft een Amsterdamse opleider op haar website. Al ruim 5000 cursisten zouden binnen een dag hun theorie-examen hebben gehaald. "Ik heb hiervoor helemaal niet geleerd. We kregen dezelfde vragen als bij het CBR uitgelegd," zegt een leerling in de bedrijfsvideo.

Het CBR laat in een reactie weten "fraude heel serieus" te nemen. "Maar het is niet gemakkelijk om dit soort dingen te onderzoeken," aldus Harold Bekhuis, manager Theorie van het CBR. "Onlangs hebben wij een nieuw systeem in gebruik genomen waarmee we kunnen zien of iemand vaak examen aflegt. Dan houden we die persoon extra in de gaten," zegt hij in PowNews.

Vorig jaar kwam een andere rijschoolhouder, Said C., in opspraak omdat hij ook over alle examenvragen zou beschikken. Oud-verkeersofficier Koos Spee reageert geschrokken als blijkt dat C. nog steeds actief is. "We krijgen nu bestuurders op straat die niet weten wat de borden betekenen en niet weten dat een fietser van rechts voorrang heeft. Mijn kleinkinderen gaan ook op de fiets naar school," zegt Spee eind januari in PowNews.

In een internetvideo gaat  C. in op de beschuldigingen. "Spee weet dondersgoed dat ik geen rijbewijzen afgeef. Ik leid alleen maar op voor het theorie-examen. De examinator beslist uiteindelijk of een kandidaat wel of niet slaagt."