Nieuws/Binnenland
988568
Binnenland

Verdachten moorden donderdag voorgeleid

De twee mannen die worden verdacht van de moord op Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo worden donderdagmiddag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Assen. Die beslist dan of het duo langer vast blijft zitten, meldde het Openbaar Ministerie woensdag.

De mannen van 28 en 29 jaar, die een appartement delen in een flat in het centrum van Hoogeveen, werden maandag aangehouden door een arrestatieteam nadat bij de politie nieuwe informatie was binnengekomen over de moord op Smit (55) en het echtpaar (beiden 77). De politie had de twee al langer in het vizier, maar doorslaggevend bewijs ontbrak tot maandag.

De mannen zitten vast en worden verhoord. Een woordvoerder van de politie spreekt van „serieuze verdachten”. Naar aanleiding van de tv-uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond zijn zes tips bij de politie binnengekomen. Die worden nu nagetrokken.

Duidelijk is dat de daders de bankpassen van Smit en het echtpaar hebben meegenomen. In Exloo werden bovendien allerlei spullen uit de woning van het echtpaar ontvreemd. De politie houdt daarom in beide zaken sterk rekening met roofmoord, maar sluit andere scenario's niet uit, zo meldde ze woensdag.

Verder staat vast dat bij de vindplaats van Smit DNA-sporen zijn aangetroffen. Van de verdachten is DNA afgenomen, dat wordt vergeleken met het spoor op het Dwingelderveld. De politie kan nog niet zeggen wanneer daar duidelijkheid over komt.