Nieuws/Binnenland
988570
Binnenland

Opstelten: Geen zorgen over Demmink

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maakt zich geen zorgen over zijn eigen politieke positie als gevolg van de zaak rond de van kindermisbruik beschuldigde oud-topambtenaar Joris Demmink.

Dat zei de minister woensdag in het Libelle Nieuwscafé. Anders dan Opstelten in 2012 in de Tweede Kamer beweerde, is de naam van Demmink wel degelijk genoemd in het zogeheten Rolodexonderzoek naar betrokkenheid van hooggeplaatste personen bij seksfeestjes met minderjarige jongens. Dat verklaarde althans getuige Leendert de Koter woensdag voor de rechter-commissaris in Utrecht. Dat zou betekenen dat Opstelten heeft gelogen. De minister heeft verklaard dat Demmink op geen enkele wijze naar voren was gekomen in Rolodexonderzoek, of enige bemoeienis had met het onderzoek.

De Koter was destijds, in 1997, betrokken bij het onderzoek. De namen van Demmink en de drie officieren - Holthuis, Wabeke en Wooldrik - zijn aangedragen door de Rijksrecherche, zo verklaarde hij. De Koter heeft het idee dat het onderzoek van hogerhand is gesaboteerd.

Opstelten noemt de affaire Demmink ,,een hele vervelende zaak", zo zei hij woensdag. maar van de juistheid van de beschuldigingen aan het adres van Demmink ,,is nooit iets gebleken in alle onderzoeken die mijn voorgangers en ik hebben gedaan'', zei Opstelten. ,,Maar het Hof heeft nu toch besloten dat er aanwijzingen zouden kunnen zijn en heeft het openbaar ministerie bevolen extra onderzoek te doen. Daar is men mee gestart en dat is nu onder de rechter. Het is goed gebruik dat als een zaak onder de rechter is, dat de minister even zijn mond houdt en wacht waar de rechter en het OM mee komen. Ik vind het heel vervelend dat dit loopt, maar het zijn de feiten in de rechtsstaat.''