Nieuws/Buitenland
988576
Buitenland

Arrestaties bij Greenpeace-acties

De Zweedse politie heeft woensdag een groep Greenpeace-activisten opgepakt die zich toegang hadden verschaft tot het terrein van een Zweedse kerncentrale. Sommige actievoerders waren op een reactorgebouw geklommen.

Dit meldt het Nederlands Dagblad. De activisten klommen met behulp van ladders over het hek rond de Oskarshamn-centrale, in het zuidoosten van het land. Zes klommen vervolgens op een van de reactorgebouwen en ontvouwden een spandoek. Alle activisten werden uiteindelijk aangehouden door de politie en door beveiligers van de centrale.

Ook bij andere Europese kerncentrales waren demonstraties. In zes landen hebben ruim 240 actievoerders van Greenpeace vanmorgen geprotesteerd tegen de verouderde kernreactorvloot in Europa.

Borssele

In onder meer België betraden 50 actievoerders het terrein van de centrale in Tihange. In Zwitserland bezetten ruim 100 actievoerders de centrale van Beznau. Ook in Frankrijk, Spanje en Nederland vonden protesten plaats. Zo werd op de koepel van Borssele een filmprojectie van een kernramp getoond.

Uit onderzoek van de milieuorganisatie blijkt dat kerncentrales die ouder zijn dan twintig jaar een verhoogde kans hebben op problemen. De centrale in Zeeland is al meer dan veertig jaar oud en mag blijven draaien tot 2033, ruim twintig jaar langer dan waar hij voor was gebouwd.

Onacceptabel

Het is volgens de organisatie ook onacceptabel dat de lusten voor de nucleaire industrie zijn, terwijl de bevolking op moet draaien voor de risico’s en kosten bij een eventuele ramp. “Borssele is voor maar 1 procent aansprakelijk bij schade van een kernramp”, aldus kernenergiespecialist Jorien de Lege van Greenpeace.