Nieuws/Binnenland
988581
Binnenland

Plastic boot gaat permanent op plastic vissen

Een boot die geheel bestaat uit plastic afval gaat permanent op plastic vissen. De 'Plastic Whale' gaat vier dagen per week, 3 uur per dag, de Amsterdamse grachten op om zoveel mogelijk plastic rommel uit het water te halen.

Initiatiefnemer Marius Smit heeft de Plastic Whale de afgelopen maanden gebouwd van 10.000 plastic flessen die hij eerder uit de grachten heeft gevist. De PET-flessen zijn verwerkt tot schuimplaten die de kern vormen van alle onderdelen van de 6 meter lange boot.

Smit wil het op te halen plastic afval laten omvormen tot 'designobjecten', liet hij woensdag weten bij de presentatie van de boot op de watersportbeurs Hiswa in Amsterdam. Hij wil de eindproducten maken met behulp van 3D-printers.

Op 17 maart is de tewaterlating van de Plastic Whale. Iedereen mag gratis mee in de boot, waar plek is voor ongeveer tien mensen. Smit wil zoveel mogelijk plekken plasticvrij te maken. „Onze doelstelling is out of business te gaan.” Zodra Amsterdam verlost is van het plastic afval, wil hij naar een andere stad, zoals Utrecht of Venetië.

Smit organiseerde de afgelopen jaren ook de manifestatie 'Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen', waarbij hij met vele vrijwilligers op tientallen boten plastic troep uit de Amsterdamse grachten haalde. Op 10 mei is er een nieuwe editie van dit evenement.