Nieuws/Binnenland
988582
Binnenland

Boete blijft bij tegenwerken terugkeer illegaal

Het kabinet houdt vast aan het huidige beleid waarbij met 'wortel en stok' wordt gepoogd landen te bewegen mee te werken aan de terugkeer van illegalen. Wel wordt medio volgend jaar gekeken of de huidige strategie werkt.

Vooral oppositiepartij D66 keerde zich dinsdag in een debat in de Tweede Kamer met minister Lilianne Ploumen (ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) tegen het beleid. „Het werkt gewoon niet”, stelde Sjoerd Sjoerdsma van D66.

Het beleid houdt in dat landen die niet meewerken bijvoorbeeld gekort kunnen worden op hun hulpgeld of extra geld krijgen als ze dat wel doen. In 2010 besloot het toenmalige kabinet Ghana met 10 miljoen te korten op de hulp omdat het niet meewerkte met de terugkeer van illegale Ghanezen in ons land.

Teeven gaf toe dat de strategie in dit West-Afrikaanse land niet heeft gewerkt. maar volgens hem is het te vroeg om echter nu al te stoppen en gaat het om „maatwerk”. Ook wil hij kijken wat op dit terrein op Europees niveau meer samen kan worden gedaan.

De VVD ziet nog te veel wortel en te weinig stok terug, zei Ingrid de Caluwé. Teeven zei wel meer de 'stok' in te willen zetten, „maar dan moet het wel werken”.