Nieuws/Binnenland
988584
Binnenland

Pasje voor De Mirandabad

Vanaf 1 mei is voor zwemmers van 14 jaar en ouder een speciale Zwembadpas nodig om toegang te krijgen tot De Mirandabad. Na voortdurende overlast, veertig incidenten en één aanranding sinds het begin van dit jaar, moet het identificatiesysteem reljeugd weren.

Tijdens de lange warme zomer van 2013 sloeg meerdere malen de vlam in de pan onder de bezoekers van het De Mirandabad, een geliefd zwembad met grote binnen- en buitenbaden.

Politie en een particulier beveiligingsbedrijf moesten zelfs dagelijks worden ingeschakeld om de orde te handhaven. Bezoekers moesten sindsdien, bij het binnengaan van het zwembad, een kopie van hun identiteitsbewijs overhandigen om relschoppers achteraf te kunnen identificeren.

Wangedrag

Het systeem met de gekopieerde ID-bewijzen wordt nu vervangen door een verplichte Zwembadpas en dat blijkt hard nodig. In 2013 werden vanwege diefstal, seksuele intimidatie en bedreiging maar liefst tien zwembadverboden opgelegd. Door het hele jaar heen werden ruim 100 incidenten geregistreerd. En ook dit jaar gaat het weer goed mis. Sinds 1 januari zijn er al veertig personen verwijderd uit het zwembad. Een onverlaat heeft een toegangsverbod van vier weken gekregen wegens wangedrag, vier andere personen zijn een jaar lang niet meer welkom in het De Mirandabad vanwege een aanranding.

„Het De Mirandabad is de plek in Zuid voor sportiviteit, recreatie en plezier met ruim 350.000 bezoekers per jaar”, zegt stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar.

„Helaas worden we ook geconfronteerd met bezoekers die zich niet gedragen. Om die te weren voeren we de Zwembadpas in. Het zwembad moet een veilige plek zijn voor iedereen.”