Nieuws/Buitenland
988591
Buitenland

'Australie wil geen PVV'

Australische politici van links tot rechts hebben woensdag negatief gereageerd op de nieuwe politieke partij Australian Liberty Alliance. PVV-leider Geert Wilders kondigde deze week aan dat die partij, die westerse waarden moet gaan verdedigen, volgend jaar het levenslicht ziet in Australië. Hij en de oprichters hebben samen plannen gemaakt voor de oprichting.

Vicepremier Warren Truss liet weten dat de Australiërs een gematigde en vreedzame politiek willen. „Extremisme leidt vaak tot ruzie”, reageerde de centrumrechtse politicus. Hij kreeg bijval van oppositieleider Bill Shorten. „Extremisme, uiterst links of uiterst rechts, is niet welkom in Australië”, aldus de leider van de Arbeidspartij volgens het Australische persbureau AAP.

„Hoewel mensen het recht hebben op hun eigen mening, verwachten we van alle Australiërs dat ze ook de standpunten van anderen respecteren”, liet Shorten weten. Mensen die „eenvoudige oplossingen prediken” zijn volgens hem vaak misleidend bezig.

Leiders van de Australische organisatie Q Society, die zeer kritisch is over de islam, zijn bij de oprichting van de nieuwe partij betrokken. Q Society had Wilders uitgenodigd voor het bezoek dat hij vorig jaar aan Australië bracht en waar hij de oprichters ontmoette.

In een videoboodschap liet Wilders weten dat hij volgend jaar naar Perth gaat, wanneer de partij het levenslicht ziet. „Velen van jullie zijn teleurgesteld door de huidige politieke partijen en hebben genoeg van politici die de westerse beschaving in de uitverkoop doen”, zei Wilders. „Ook u hebt binnenkort de mogelijkheid om het tij te keren in Australië.”

Net als de PVV in Nederland moet de Australian Liberty Alliance (Australische Vrijheids Alliantie) opkomen voor de eigen cultuur.