Nieuws/Binnenland
988592
Binnenland

'Smog in China ondraaglijk'

De smog in China is ondraaglijk geworden. Dit zei Li Junfeng, het hoofd van een officieel Chinees milieu- en klimaatorgaan. Ernstige luchtvervuiling teistert naar schatting 15 procent van China, vooral het noorden en oosten van het land. Kinderen en ouderen kunnen maandag beter binnen blijven.

De gezondheidsautoriteiten hebben bovendien de 20 miljoen inwoners van Peking bijvoorbeeld aangeraden door gezichtsmaskers te ademen als ze toch de straat op gaan. Het is de vierde achtereenvolgende dag dat het alarm voor smog op zijn hoogste niveau is. De hoeveelheid stofdeeltjes die het gevaarlijkst voor de gezondheid zijn, is in Peking negen keer groter dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie voor acceptabel houdt.

Volgens Li Junfeng moet de overheid agressief werk maken van de bestrijding van de vervuiling, onder meer door de opwekking van energie met behulp van kolen terug te dringen. Kolen zorgen vooralsnog voor ongeveer 65 pocent van de energiebehoefte.

Het is moeilijk de zonnige kant van de smog in te zien, maar dat is generaal Zhang Zhaozhong gelukt. Hij vertelde op de tv dat smog een wapen is tegen Amerikaanse laserwapentechnologie, aldus meldingen maandag van The South China Morning Post. „Wanneer er geen smog is, kan een laserwapen op een afstand van 10 kilometer worden benut, maar met smog is dat nog maar 1 kilometer. Smog bestaat uit heel kleine stukjes metaal. Hoe meer er daarvan in de lucht zijn, hoe moeilijker het is er met laserwapens doorheen te komen”, aldus de generaal.