Nieuws
988601
Nieuws

Pc-verkopen met bijna tien procent gedaald

De wereldwijde verkoop van pc’s  is vorig jaar met maar liefst 9,8 procent gedaald, de sterkste daling ooit gemeten. Onderzoeksbureau IDC verwacht dat de verkopen dit jaar nog eens dalen met 6,1 procent door een tegenvallende vraag uit opkomende markten.

De daling van het afgelopen jaar was overigens minder dan IDC had verwacht. De onderzoekers gingen uit van een daling van 10,1 procent. Het vierde kwartaal van 2013 liet echter een kleine opleving zien door de vervanging van oude computers die nog draaien op het Microsoft XP besturingssysteem.

“Opkomende markten waren voorheen een belangrijke aandrijver van de pc-markt, omdat de stijgende penetratie onder grote populaties de algemene groei stimuleerde” vertelt IDC analist Loren Loverde. “Op het moment zien we echter dat opkomende regio’s zowel meer getroffen worden door een zwak economisch klimaat als andere prioriteiten krijgen bij de aankoop van technologie.”

IDC verwacht dat de lange termijn groei van de pc-verkopen net onder de nul blijven. Voor 2018 verwachten de onderzoekers dat de verkopen dalen met 0,2 procent. Vorige week maakte het onderzoeksbureau bekend dat ook de groei in smartphoneverkopen wereldwijd scherp afneemt. Verwacht wordt dat de groei dit jaar met 19,3 procent toeneemt en vervolgens afneemt tot 6,2 procent in 2018.