Nieuws/Binnenland
988605
Binnenland

Bezwaren tegen bouw gigastal afgewezen

Bezwaren van omwonenden tegen de bouw van een gigastal in Grubbenvorst (Limburg) zijn afgewezen. De bouwvergunning voor het veebedrijf met meer dan 1 miljoen kippen en 35.000 varkens plus een slachterij en mestvergister is terecht door de gemeente verleend, aldus de rechtbank in Roermond in een uitspraak die woensdag is gepubliceerd.

Het veebedrijf moet het grootste van Nederland worden. Volgens tegenstanders is het bedrijf nog tien keer groter dan bestaande megastallen. Ze spreken daarom van een gigastal.

De meeste van 43 omwonenden wonen te ver weg om een belang te claimen, aldus de rechtbank. De rechter overweegt bovendien dat het initiatief juist minder stank oplevert dan de bestaande situatie en dat het woon- en leefklimaat goed blijft.

De bouw van het megabedrijf is nog niet definitief omdat er nog geen milieuvergunning is.

De initiatiefnemers zijn blij met de uitspraak. „Deze uitspraak bewijst dat onze plannen verantwoord zijn. Wij hopen dat de redelijkheid in de discussie rond ons bedrijf terugkeert en dat feiten weer zwaarder gaan wegen dan emoties”, laten ze in een verklaring weten.