Nieuws/Binnenland
988620
Binnenland

Lente? Balen!

Het wordt lente! Lekker? Voor mensen met een pollenallergie niet echt. De bloeiende windbestuivende bomen zorgen voor een groot aantal pollen in de lucht, met hooikoorts tot gevolg.

De bloeiende elzen, wilgen, populieren en coniferen en ook de eerste bloeiende iepen en essen brengen in maart al veel pollen in de lucht. Voor mensen die hierop reageren met allergische reacties, is de zachte winter geen plezier geweest. Al voor Kerstmis 2013 zijn er meldingen gedaan van hooikoortsachtige klachten als gevolg van bloeiende Hazelaars en Elzen en dit ging feitelijk de hele winter door.

Verwachting

De drie wintermaanden december 2013, januari en februari 2014 hebben een heel andere weerssituatie gebracht dan normaal is voor een winterperiode. De winter was uitgesproken warm, waardoor de gebruikelijke rustperiode voor de plantenwereld uitbleef. Als reactie op de hoge temperaturen zijn veel planten vanaf december al begonnen aan hun jaarlijkse cyclus.

De eerste hazelaars bloeien vanaf 19 december 2013 en nog steeds staan er struiken te bloeien. Ook elzen zijn al vanaf december in bloei, met name de soorten die van oorsprong afkomstig zijn uit koude streken en veel worden aangeplant in de stedelijke omgeving. Inheemse witte en zwarte elzen zijn met hun bloei eind januari begin februari begonnen. Heel anders dan vorig jaar.

Winter

Ook vorig jaar wilde de winter maar niet komen: rond Kerst 2012 bloeiden hierdoor de eerste hazelaars en elzen, maar eindelijk volgde toen in februari en maart een lange periode met behoorlijke kou.

Het blijft afwachten en goed in de gaten houden wat het weer van dag tot dag de komende tijd gaat brengen. Naast de gebruikelijke weerberichten met soms ook pollenverwachtingen, kan dit via de pollenverwachting via pollennieuws.nl en via de gratis Pollennieuws-apps.