Nieuws/Binnenland
988626
Binnenland

Looneis FNV frustreert cao-onderhandelingen

De looneis van vakcentrale FNV van 3 procent leidt steeds vaker tot problemen bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao, zegt werkgeversvereniging AWVN.

In januari en februari werden hierdoor in totaal „slechts” 20 cao's afgesloten. Een aantal van 50 zou volgens de organisatie „normaal” zijn geweest voor de eerste twee maanden van het jaar.

AWVN zegt zich zorgen te maken over deze ontwikkeling: „Er dreigt opnieuw een situatie te ontstaan met tientallen cao's die formeel zijn afgelopen zonder dat er een nieuw akkoord is. Dat creëert veel onzekerheid, zowel bij werkgevers als werknemers.” Volgens de organisatie kan die onzekerheid de economische ontwikkeling frustreren.

 

'Looneis onrealistisch'

De werkgevers noemden de „hoge en uniforme” looneis van 3 procent van meet af aan onrealistisch, gezien de economische omstandigheden. Vrijwel geen enkel bedrijf zou zich een dergelijke kostenverhoging kunnen veroorloven.

De AWVN, die als adviseur is betrokken bij de totstandkoming van honderden cao's, verwacht dat de cao-lonen dit jaar gemiddeld met 1,5 procent zullen stijgen. Meer ruimte is er ook niet. „Daarvoor is het herstel nog te fragiel. Bedrijven zullen nog lang bezig zijn hun wonden te likken”, aldus de organisatie woensdag.