Nieuws/Binnenland
988629
Binnenland

Warme weer doet hooikoortspatiënt goed

Hooikoortspatiënten varen wel bij het warme weer van de laatste weken. Opvallend minder mensen dan normaal rond deze tijd van het jaar klagen over last van grassen. Dat zegt hooikoortsdeskundige Arnold van Vliet (Wageningen universiteit) vrijdag.

De gunstige omstandigheden zijn volgens hem te danken aan een combinatie van factoren. „Door de hoge temperatuur in de volle zon, drogen grassen sneller uit en geven ze minder pollen af. Daarnaast is de natuur flink vertraagd doordat het in het voorjaar lang koud is geweest”, aldus Van Vliet.

Hij denkt dat het grassenseizoen langzaam op zijn einde aan het lopen is. De meeste mensen met hooikoorts, zijn allergisch voor grassen.

De hooikoortsdeskundige achter allergieradar.nl waarschuwt wel voor de bloei van de bijvoet. De pollen van dit plantje zijn nog niet gesignaleerd, al is het daar wel de tijd van het jaar voor. Als het straks gaat bloeien, kan dat tot allergische reacties leiden. „Als mensen de komende weken plots last krijgen van hooikoorts, zou dat heel goed aan de bijvoet kunnen liggen”, zegt Van Vliet.