Nieuws/Binnenland
988633
Binnenland

Luchtafweer bij atoomtop

Luchtdoelraketten worden opgesteld in Noordwijk en Wassenaar om de nucleaire wereldtop in Den Haag te beveiligen. Het is de 'last line of defense', mocht het afgesloten luchtruim boven Den Haag worden geschonden. Gevechtsvliegtuigen en -helikopters moeten dreigingen tegengaan, maar als dat niet lukt, staan 24 raketten paraat op de grond.

Een compleet luchtverdedigingssysteem (radar- en raketlanceersystemen) komt tijdelijk op parkeerplaatsen in Noordwijk en Wassenaar, het NAM-terrein in Noordwijk en het terrein van de Kennemer Zweefvliegclub in Noordwijk.

Dodelijk geweld

De plaatsen waar dit „ grondgebonden luchtverdedigingssysteem” wordt opgesteld zijn door de defensieminister aangewezen als speciale militaire objecten. Rondom deze lanceerplaatsen komen waarschuwingsborden en afzettingen, om duidelijk te maken dat de terreinen zonodig met dodelijk geweld worden beveiligd.

Het raketafweersysteem bestaat uit zogeheten NASAMS-lanceerinrichtingen, die ook worden ingezet in de directe omgeving van het Witte Huis, het Capitol en andere regeringsgebouwen in de Verenigde Staten. Elke lanceerinrichting telt zes raketten. NASAMS staat voor Norwegian Advanced Surface to Air Missile System.

Defensie speelt een belangrijke rol tijdens de Nuclear Secrity Summit, 24 en 25 maart in Den Haag, waarbij bijna 60 wereldleiders aanwezig zijn en ongeveer 5000 delegatieleden. Voor de kust liggen drie marineschepen. Het luchtmachtradarstation Nieuw Milligen, dat het Nederlandse luchtruim permanent bewaakt, staat in contact met AWACS-vliegtuigen van de NAVO. Ook worden F-16’s en Apache-gevechtshelikopters paraat gehouden vanaf vliegbases Volkel, Leeuwarden en voormalig vliegkamp Valkenburg.

Grenscontroles

De nucleaire top is de grootste die ooit door Nederland is georganiseerd. Landmachtmilitairen gaan de Nationale Politie ondersteunen met beveiligings- en verbindingsmiddelen. De marechaussee bewaakt luchthavens strenger en beveiligt het Koninklijke Huis en het Catshuis. Ook zal de marechaussee de grenzen extra bewaken met grenscontroles. Op het voormalige Vliegkamp Valkenburg staan transporthelikopters, één toestel voor medische evacuaties, ambulances en EHBO-posten paraat.

Politie en marechaussee krijgen verregaande bevoegheden in zogenoemde veiligheidsrisicogebieden: het gebied rondom de top, alle snelwegen vanaf Schiphol naar de NSS-top in Den Haag, paleis Huis ten Bosch in Den Haag, Huis ter Duin en de Hotels van oranje in Noordwijk, het Kurhaus in Den Haag, grote gebieden rondom luchthaven Schiphol en het Okura-hotel in Amsterdam. Hier mag de politie iedereen en alles fouilleren en doorzoeken, auto’s staande houden en monsters nemen van spulletjes die niet worden vertrouwd.

Kwetsbaar

„Het is evident dat deze gebieden kwetsbaar zijn voor eventuele terroristische aanslagen door de komst en de aanwezigheid van talrijke wereldleiders en politiek gevoelige thema’s die aan de orde komen”, aldus minister Opstelten (Veiligheid en Justitie).

In Londen ontstond commotie toen raketinstallaties werden geplaatst op daken van woonflats als onderdeel van de strenge veiligheidsmaatregelen rond de Olympische Spelen. Bewoners spanden rechtszaken aan om de plaatsing van de luchtafweer te voorkomen. Ook werd luchtafweergeschut opgesteld op vijf andere locaties rond de stad.

Luitenant-kolonel Jos van der Leij, woordvoerder Commandant der Strijdkrachten, bevestigt de inzet van NASAMS: „We gebruiken geen Patriot-systemen, twee van de vier beschikbare staan momenteel in Turkije aan de grens met Syrië. NASAMS behoren tot ons standaarduitrusting.” De raketinstallaties zijn voor de korte afstand, benadrukt de defensiewoordvoerder, als onderdeel van de gelaagde luchtverdediging. F-16’s zorgen in eerste instantie voor handhaving van het vliegverbod rondom Den Haag. Apache-helikopters, geplaatst op Valkenburg, kunnen hiervoor ook worden ingezet.