Nieuws/Binnenland
988635
Binnenland

PVV woest over gesjoemel moskeesubsidie

De PVV heeft ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Timmermans (Buitenlandse Zaken) om opheldering gevraagd over gesjoemel van de gemeente Amsterdam om een Europese miljoenensubsidie binnen te hengelen voor twee moskeeën.

Stadsdeel Amsterdam Oost kreeg ten onrechte een miljoen euro van de EU voor twee moskeeën, door net te doen alsof het om culturele centra ging. Het betreffende gebouw is in 2008 volledig met overheidsgeld gefinancierd, blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer, waarbij (Europese) wetten over scheiding van kerk en staat met voeten zijn getreden. In werkelijkheid wordt het complex namelijk gebruikt door een Turkse en een Marokkaanse moskee. Een leslokaal dat volgens het bestemmingsplan was bedoeld voor  onderwijs over 'Nederlandse normen en waarden' wordt bijvoorbeeld gebruikt voor koranlessen, waarbij jongens en meisjes van elkaar worden gescheiden.

Het heeft er alle schijn van dat bouwer Hecon en stadsdeel Amsterdam-Oost bewust hebben geprobeerd om de Europese regelgeving te omzeilen Er loopt inmiddels een Europees fraudeonderzoek naar de zaak. Het kan de gemeente Amsterdam een flinke financiële zeperd opleveren, want de kans is groot dat het de 1 miljoen euro moet terugbetalen.

De PVV wil de onderste steen boven in de affaire. Bovendien wil de partij weten van de ministers hoeveel van dit soort moskeeën vermomd als culturele centra Nederland nog meer telt.