Nieuws/Buitenland
988642
Buitenland

Oudste vrouw viert 116e verjaardag

De naam Misao Okawa zegt u waarschijnlijk niets, maar deze kranige Japanse dame viert vandaag haar 116 verjaardag. Ze is officieel de oudste vrouw ter wereld.

De jarige bejaarde kreeg vanochtend een feestelijke taart geserveerd van het personeel van het rusthuis in Osake waar ze woont. Hoewel geplaagd door de nodige ouderdomskwaaltjes, is de vrouw verder in goede gezondheid. Haar geheim: minmaal acht uur slaap per nacht en drie keer per dag een stevige maaltijd- het liefst sushi.

Misao Okawa werd op 5 maart 1898 geboren uit een geslacht van kimonohandelaars. De vrouw is al 83 jaar weduwe. De dood van haar man in 1931 noemt ze de verdrietigste gebeurtenis uit haar lange leven. Haar trouwdag en de gebooorte van haar drie kinderen beschouwt ze als de hoogtepunten. Twee van hen zijn nog in leven. Ook zij zijn niet de jongsten meer. Haar zoon is 94 jaar, haar dochter 92 jaar.

De Japanse mag zich nog niet de alleroudste mens noemen die ooit heeft geleefd. Dat is de Française Jeanne Louise Calment, die in 1997 op 122-jarige leeftijd overleed.