Nieuws/Binnenland
988652
Binnenland

Tarievenstrijd in taxibranche

Op de taximarkt is een tarievenstrijd gaande. Marktleider TCA heeft de prijzen eerst licht verhoogd, maar gaat deze opnieuw bekijken onder druk van nieuwe aanbieders zoals Uber en Drive Ugo die stunten met lagere tarieven.

Vandaag start Uber – dat zich wilde onderscheiden door goede service, mooie auto’s maar wel duurdere ritten – met een tariefdaling van 12 procent voor zijn merk ’black’, de budgetvariant van het luxe wagenpark. Hiermee wordt het bedrijf in veel gevallen goedkoper dan TCA. Ook concurrent Drive Ugo, die met 40 semi-elektrische auto’s door de stad rijdt, brengt middels een grote reclamecampagne onder de aandacht te brengen dat het lagere tarieven hanteert dan de gevestigde straattaxibedrijven.

Anders dan de straattaxi’s van TCA moeten passagiers van Uber of Ugo een auto bestellen via een app, een programmaatje op de mobiele telefoon. Uber is een grote Amerikaanse firma die sinds 2012 actief is op de Nederlandse markt en in tientallen andere wereldsteden. Drive Ugo is een lokaal bedrijf van drie Amsterdamse ondernemers dat volgens een vergelijkbaar systeem opereert.

Onder de nieuwe tarieven kost een ritje tussen het Westerpark en het Hilton Hotel aan de Apollolaan bij TCA 17 euro, bij Uber 16 euro en via Ugo 13 euro. Passagiers die per taxi van de Zuidas naar het Buikslotermeerplein reizen, zijn bij TCA 40 euro, bij Uber 37 euro en bij Drive Ugo 33 euro kwijt.

Uber en Ugo hanteren een minimumtarief van 8 euro, TCA doet dat niet. Daarnaast voert Uber op vrijdag- en zaterdagavond hogere tarieven. Ceo Niek van Leeuwen: „Dit doen wij als de vraag het aanbod overstijgt. Het gebeurt bij ongeveer 3 procent van de ritten.”

De TCA-zegsvrouwe kondigt aan dat het bedrijf zal reageren op de tariefsverlagingen van de concurrenten. „Wij sluiten een antwoord hierop niet uit en zullen ons in de komende maanden ook gaan bezighouden met prijsdifferentiatie.”