Nieuws/Binnenland
988664
Binnenland

Nieuws

Extreme hondenrace

Het uiterste noorden van Noorwegen staat vanaf 8 maart weer in het teken van Europa's langste en 's werelds noordelijkste hondenslederace.

De wedstrijd, Finnmarksløpet genaamd, wordt al sinds 1981 georganiseerd en staat bekend als het meest extreme sportevenement van Noorwegen. De race bedraagt 500 of 1000 kilometer en telt dit jaar 140 teams en 1350 honden uit 17 landen. Elk team heeft acht of veertien honden tot zijn beschikking.

De ruim zesdaagse tocht met veertien honden leidt de deelnemers van het centrum van Alta tot Kirkenes, nabij de Russische grens, en weer terug. De race wordt alleen gestopt voor de verplichte rustpauzes bij de controleposten.

Deze route wordt als zeer uitdagens beschouwd, omdat het gebied ruig is en de weersomstandigheden zijn er vaak bar. Elke deelnemer, 'musher', beschikt over gedetailleerde kaarten en GPS, en moet in staat zijn om minimaal vier dagen zonder hulp te overleven.

Nederlandse deelneemster

Ook dit jaar is Nederland vertegenwoordigd in de race. Nieske Wierda vertrok in 2011 naar Noorwegen en werd daar verliefd op een musher. Zij doet dit jaar alweer voor de derde keer mee aan de 500 kilometer. Pacha, Rambo, Nora, Quimmis en Lillebror zijn de leiderhonden in het team van Wierda.