Nieuws/Binnenland
988687
Binnenland

Extra onderzoek naar buitenlandse truckers

Er komt extra onderzoek om uit te vinden of buitenlandse truckers niet te veel vracht vervoeren in ons land. Volgens de zogeheten cabotageregelgeving mogen zij hier drie ritten binnen een week uitvoeren.

Omdat niet duidelijk is hoe vaak deze regel voor binnenlands vervoer door buitenlandse transporteurs wordt overtreden, zal de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hierop extra blijven inzetten. Dat maakte de minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) woensdag bekend.

Uit controles van de ILT in de tweede helft van het vorige jaar bleek dat het bij 6,1 procent van de gecontroleerde voertuigen om een illegale cabotagerit ging. Maar volgens het ministerie is dit cijfer niet representatief, omdat er gecontroleerd werd op trajecten waar de kans op een overtreding het grootste was, zoals van en naar de haven van Rotterdam.

Van de inspecties gaat een preventieve werking uit, aldus Schultz. Ze stelt extra capaciteit beschikbaar aan de ILT om de extra inspecties uit te voeren.