Nieuws
988692
Nieuws

Blog: Koud kunstje

De expeditie

Op 2 april begint de Arctic March expeditie van Bernice en haar team. In 50 dagen skiën ze van de Geografische Noordpool naar Canada om te laten zien hoe bijzonder het arctische gebied is en dat het dringend beschermd moet worden. Bernice zal op deze expeditie de eerste Nederlandse vrouw worden die zo'n tocht onderneemt.

Naam: Bernice Notenboom

Beroep: avonturier/filmmaker/schrijver

Relatie: nee

Kinderen: nee

Favoriete website: EarthNullschool.net

Echte vrouwelijke eigenschappen: dure gezichtscreme en make-up van Sisley, sieraden, vrouwelijke outdoorkleren in frisse kleuren

-----------------------------------------------------------

Ik sluit mijn ogen en voel de drift van het zeeijs. Hij wiegt me in slaap en verbindt me met het ijs. De volkomen stilte wordt zo nu en dan plotseling onderbroken door onaards gegier en gekreun, de poolzang van het bewegende ijs, schril en luid. Het is de hartslag van de noordpool.

- Bernice Notenboom in Tegenpolen

Ongewone taaiheid

De Noordpool, de laatste denkbare plek op aarde, een droom en nachtmerrie, een plek zo gevaarlijk dat we het vrezen en vermijden en tegelijk zo aansprekend vinden dat het onze fantasie continu blijft prikkelen. De Noordpool is een tegenpool, romantisch en geïsoleerd, aantrekkelijk maar onbenaderbaar.

Het is het thuis van de Inuit, walrus, ijsbeer en zeehond die een ongewone taaiheid hebben zodat ze kunnen leven in een gebied waar niemand anders kan overleven. Wat is dat ijs, dat we liefhebben en verafschuwen, dat ons aangrijpt en beangstigt en dat nu in een rap tempo aan het smelten is?

Sommige vrouwen vinden het leuk om de kerstboom op te tuigen, ik vind niets leuker dan mijn poolslee in te pakken. Expedities zijn mijn drug, mijn ochtendkoffie die mijn endorfineproductie op gang brengt en mijn hart sneller doet slaan.

Grenzen verkennen

Als ik een atlas opensla en mezelf in gedachten naar een gebied op de kaart verplaats, voel ik de onweerstaanbare behoefte de grenzen ervan te verkennen. Ik heb woestijnen doorkruist, bergen beklommen, canyons verkend en geraft op wilde rivieren. Maar voor mij zijn de ultieme expedities tochten door bevroren, ijskoude en onherbergzame landschappen.

Het verkennen van die meedogenloze gebieden vraagt om uiterste waakzaamheid, een messcherpe intuïtie en een allesomvattend inzicht in je omgeving. Alleen dan kan je een intieme band opbouwen met het landschap en overleven. Hoe moeilijker de omstandigheden, hoe meer ik het gevoel heb dat ik leef, hoe gelukkiger ik ben.

50 dagen haren niet wassen

Zo begin ik dan ook op 2 april samen met de Australiër Eric Philips en Engelsman Martin Hartley de barre tocht van de Noordpool naar de Canadese kust. We trekken een slee van 120 kilo,  minimaal 850 km, 50 dagen lang in -30°C .

De meeste vrouwen moeten er niet aan denken om zo lang in een tentje te slapen met mannen in de bittere kou en 50 dagen je haren niet te wassen, je oksels niet te kunnen scheren en maar een keer in de week je ondergoed te wisselen. Ik neem dat alles voor lief en kijk uit naar de tijd in dit winterlandschap, de stilte, gebrek aan inpuls, kleur en geur, en het afzien in de strenge wind die genadeloos in je gezicht bijt.

Als vrouw tussen 2 mannen

In deze blog zal ik schrijven over onder andere het voortploeteren, de kou, het slapen in een tentje, de kleine succesjes, de dagelijkse routine, het gevecht tegen het terugdrijvende ijs, de angst voor ijsberen, de irritaties en de afhankelijkheid van elkaar, de eindeloze witte leegte en over mijn zorgen voor het klimaat.

Zijn we mentaal voorbereid op een allerlaatste Noordpool expeditie? Wat zal deze expeditie met ons doen en hoe zal ik reageren als enige vrouw met twee mannen? Zullen we het halen of stranden we en moeten we van het ijs gered worden?

Poolexpedities hebben de grootste kans van slagen als je 100 procent bent voorbereid en aan alles hebt gedacht. Foutjes zijn onvergeeflijk. De eerste paar blogs gaan over de voorbereidingen; van trainen tot kilo’s aankomen om reserve te hebben (lukt niet echt) en de duizend en een dingen van een complete uitrusting.

Koud kunstje? Niet echt.

Volg de Arctic March van Bernice en haar twee collega's ook via Twitter en Facebook