Nieuws/Binnenland
988695
Binnenland

ISAF-militair achter gruwelijke moorden

De vermeende daders van de meedogenloze moord op het Drentse echtpaar Jan en Greet Veenendaal en op salesmedewerker Berend Smit blijken een voormalige ISAF-militair en zijn drugsverslaafde broer.

Het gaat om korporaal Admilson R. en zijn jongere broer Marcos. Admilson R. werd er in 2011 door justitie van verdacht tijdens een Nederlandse militaire missie in Uruzgan met opzet zijn eigen pantservoertuig te hebben opgeblazen met een handgranaat. Bewijs daarvoor werd echter niet geleverd. Afgelopen maandag sloeg een zwaarbewapend arrestatieteam R. en zijn broer in hun flatwoning in Hoogeveen in de boeien. Politie en justitie zien de twee als de daders van de gruwelijke dubbelmoord op Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) in Exloo, afgelopen zomer. Een half jaar eerder zouden de twee op het Dwingelderveld de nietsvermoedende Berend Smit (55) tijdens een boswandeling hebben doodgeschoten met een 9mm-pistool. Het wapen werd eerder uit een defensiewapenopslagplaats gestolen.

Bloedige spoor

De recherche wist het bloedige spoor dat de twee vermeende seriemoordenaars achterlieten stap voor stap te ontwarren. Telefoontaps, observaties en het uitpeilen van de gestolen telefoon van Smit waren daarbij naar verluidt cruciaal.De eerste aanknopingspunten ontdekte het onderzoeksteam nadat Jan en Greet Veenendaal op 28 juli vorig jaar dood in hun bed in hun huis aan de Bosrand in Exloo werden aangetroffen. De omstandigheden bleken direct verdacht. Braaksporen waren er niet, maar allerlei kostbaarheden van het paar bleken geroofd. Kort erop probeerden de moordenaars met een bankpasje van hun slachtoffers te pinnen in Assen; juist bij een automaat zonder camera’s.

Hel

Jan en Greet Veenendaal moeten door een hel zijn gegaan, omdat zij voor hun dood vrijwel zeker door de daders tot allerlei handelingen zijn gedwongen. Zo troffen buren op hun deurmat een briefje van Jan en Greet met daarop de tekst dat de echtelieden enkele weken op vakantie gingen. Een soortgelijke boodschap had Jan Veenendaal op zijn antwoordapparaat ingesproken.

Argwaan

Familie en bekenden kregen onmiddellijk argwaan, omdat de Veenendaals geen vakantieplannen hadden en een vertrek bovendien altijd persoonlijk aankondigden. „In dat geval gaven zij de buren hun sleutel om de planten water te kunnen geven”, aldus een bewoonster van de Bosrand. Bij de eveneens aan de broers R. toegeschreven moord op Berend Smit probeerden de daders ook al een dwaalspoor uit te zetten. Smit werd op 4 november 2012 in koelen bloede en op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij met zijn hondjes een wandeling bij Dwingelderveld maakte. Zijn lichaam werd enkele dagen later in het bos gevonden.Een van de hondjes bleek opgesloten in een 2,5 meter hoge, afgesloten afvalcontainer, tien kilometer verderop. Smits zwarte Peugeot stond kilometers verderop geparkeerd, op een plek buiten de vluchtroute van de moordenaars. De gsm van de salesmedewerker werd echter later aangestraald bij een McDonald’s-filiaal in Hoogeveen, de woonplaats van de broers R.