Nieuws/Binnenland
988697
Binnenland

Introductie plan enkelband klem

Van het grote enkelbandjesplan dat staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) krap een jaar geleden lanceerde, lijkt weinig over te blijven. Terwijl elektronische detentie thuis al een feit had moeten zijn, dreigt de invoering pas volgend jaar januari plaats te vinden.

In een serie interne verslagen waarover De Telegraaf beschikt, spreken Teevens topambtenaren nadrukkelijk over 1 januari 2015 als invoerdatum. De vertraging komt doordat zowel de Tweede als de Eerste Kamer zich nog over het plan moet buigen. De beleidsmakers noemen de oorspronkelijke startdatum ’grenzeloos optimistisch.’

Binnen het gevangeniswezen wordt er al rekening mee gehouden dat elektronische thuisdetentie helemaal niet doorgaat. Dat komt omdat er van de oorspronkelijk beoogde tweeduizend deelnemende delinquenten nu nog maar achthonderd gevangenen per jaar een bandje krijgen.

Bezuinigingen

Het is allemaal erg slecht nieuws voor de bewindsman, want goedkopere thuisdetentie is hard nodig om al ingeboekte bezuinigingen op het gevangeniswezen te bereiken. Uit het zogeheten Bestedingsplan blijkt dat de reorganisatie veel duurder gaat uitvallen dan was begroot. In een reactie zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie zich geen zorgen te maken. Volgens een woordvoerder is er extra geld voor de operatie en zijn er geen signalen dat het binnen het uitgebreidere budget niet gaat lukken.