Nieuws/Binnenland
988729
Binnenland

Kabinet zwijgt over tegoeden Janoekovitsj

Het kabinet kan niets zeggen over berichten dat de zoon van de verdreven Oekraïense president Victor Janoekovitsj vermogen heeft weggesluisd via een Nederlandse belastingroute. Volgens de ministers Jeroen Dijsselbloem van Financiën en Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken kunnen ze vanwege een geheimhoudingsplicht geen informatie geven over individuele belastingplichtigen.

Dat hebben ze dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven in antwoord op vragen van GroenLinks. Die partij wilde weten of het klopt dat Alexander Janoekovitsj zijn belangen en geld heeft ondergebracht in twee vennootschappen die door een trustbedrijf in Den Haag worden beheerd. Twee anticorruptiegroepen in Oekraïne eisten vorige week bevriezing van het 'Haagse' vermogen en de daaraan gekoppelde bankrekeningen van Janoekovitsj junior.

Dijsselbloem en Timmermans zeggen in het algemeen dat ze alle maatregelen nemen „die dienstig en verantwoord” zijn om het wegsluizen van mogelijk uit corruptie verkregen kapitaal uit Oekraïne te voorkomen. Banken en trustkantoren moeten klanten en transacties onderzoeken om witwassen te voorkomen. Ook moeten ze verdachte transacties melden, waarna opsporingsdiensten een strafrechtelijk onderzoek kunnen instellen of beslag kunnen leggen op tegoeden.

Nederland heeft nog geen tegoeden bevroren van Oekraïners die onder de vroegere regering staatsgeld hebben misbruikt of van mensen die zich tijdens de recente onrust in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen. De Europese Unie heeft deze week wel besloten dit soort sancties mogelijk te maken. Maar over de precieze uitwerking daarvan wordt nog onderhandeld. De ministers verwachten dat daarover deze week uitsluitsel komt. Het kabinet wil bevriezing van tegoeden op Europees niveau vastleggen „om een maximaal effect te bereiken”.

In een debat eerder op de dag zei Bram van Ojik van GroenLinks bang te zijn dat Nederland achter de feiten gaat aanlopen als de sancties nog lang op zich laten wachten. Ook Pieter Omtzigt van het CDA zei teleurgesteld te zijn dat de tegoeden van de oude Oekraïense machthebbers nog niet zijn bevroren. Hij vreest dat zij hun tegoeden zullen wegsluizen voordat er actie is ondernomen.