Nieuws/Binnenland

Wereldomroep verzorgt seksles in het Arabisch

Jongeren in Arabische landen die wel eens willen weten hoe je 'het' moet doen, kunnen vanaf woensdag terecht op het internetplatform Love Matters van RNW, de voormalige Wereldomroep. De Nederlandse mediaorganisatie nam het initiatief voor de naar eigen zeggen eerste website met objectieve informatie over seksualiteit in het Arabisch. In aanwezigheid van onder anderen de lokale ster Khaled Abol Naga wordt de site woensdag in de Egyptische hoofdstad Caïro gepresenteerd.

Wij hebben programma's als Dokter Corrie en Spuiten en Slikken, maar Arabische jongeren zijn vaak afhankelijk van verhalen van vrienden en pornosites als het gaat om seks, meent RNW. Samen met lokale experts maakte de organisatie een Arabische versie van Love Matters.

Het platform met onafhankelijke informatie over thema's als veilig vrijen, abortus, zelfbevrediging en homoseksualiteit kent al edities in onder meer het Engels, Spaans, Frans, Hindi en Mandarijn. RNW richtte Love Matters in 2010 op om jongeren in andere delen van de wereld net zoveel objectieve informatie te geven over seks, liefde en relaties als Nederlandse jongeren krijgen. De aanpak is gebaseerd op de Nederlandse benadering van seksualiteit: zonder taboes, niet gecensureerd en zonder oordeel.

Michele Ernsting, hoofd projecten bij RNW: „In elk land spelen andere taboes. We werken met lokale partners met veel kennis van de taal en de culturele aspecten. Dat gaat verder dan alleen het omzetten van de informatie van het Engels naar het Arabisch, er wordt een nieuwe taal gecreëerd om seks en seksualiteit te bespreken. Vaak gebruiken media in landen als Egypte sekstermen met een negatieve, veroordelende connotatie, wij hebben gekozen voor een positieve benadering. Bijvoorbeeld 'zelfbevrediging' in plaats van 'geheime gewoonte'. Ook worden vergeten woorden opnieuw geïntroduceerd, zoals clitoris. Dat woord bestaat wel in het Arabisch, maar het wordt nooit gebruikt.”