Nieuws
988858
Nieuws

Bianca Stigter: 'Ik heb het idee voor '12 years a slave' aangedragen

Regisseur Steve McQueen won vannacht de belangrijkste Oscar met zijn '12 years a Slave'. Zijn Nederlandse vrouw Bianca Stigter inspireerde hem om de film te maken.

Bianca Stigter en Steve McQueen vierden vannacht feest in Los Angeles. De '12 years a Slave' regisseur mocht de Oscar voor 'Beste Film' in ontvangst nemen.

Vlak na de uitreiking sprak Radio 1 met Stigter over de overwinning van haar partner en haar rol bij het onstaan van de film. "Ik ging hem helpen met de research en stuitte op het boek en begon het te lezen."

Tijdens het lezen van het autobiografische boek van Solomon Northup drong het tot de journaliste door dat het verhaal weleens een mooie film zou kunnen opleveren. "Ik rende naar hem toe en vertelde dit moet je lezen, dit is al een scenario!", aldus Stigter.

Historisch

Verder vertelt ze dat het maken van de film erg belangrijk is geweest voor haar man. "De films over slavernij zijn op één hand te tellen er zijn er niet zoveel van en het beeld wat mensen hebben van de slavernij is 'Gone with the Wind.'

De Britse McQueen is de eerste zwarte regisseur in de geschiedenis van de Oscars die de prijs voor beste film ontving.