Nieuws/Binnenland
988874081
Binnenland

Man die op A2 werd opgepakt wegens dreigende situatie rond John van den Heuvel weer vrijgelaten: ’Blijft wel verdachte’

DRIEBERGEN - De 36-jarige man uit Utrecht die afgelopen donderdag is opgepakt tijdens een politieactie op de A2 wegens een dreigende situatie rond misdaadverslaggever John van den Heuvel is weer op vrije voeten. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De man blijft formeel wel verdachte, maar er is onvoldoende bewijs om hem langer vast te houden, aldus het OM. „Verdachte situatie lijkt toeval te zijn”, meldt het OM.

„Ik ben zojuist over de redenen van de vrijlating door de politie geïnformeerd. Mij is verteld dat er onvoldoende bewijs is tegen de verdachte maar dat het onderzoek wordt voortgezet. Ik wacht de verdere ontwikkelingen af”, aldus Van den Heuvel.

De man werd donderdagmiddag gearresteerd op de snelweg tussen Maarssen en Breukelen. Van den Heuvel liet daarna weten dat de politieactie te maken had met zijn veiligheid. Afgelopen vrijdag bepaalde de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam dat de man langer vast moest blijven. Nu blijkt er onvoldoende bewijs om dat voorarrest te verlengen, zegt een woordvoerder van het OM.

Het politieonderzoek duurt voort. De man wordt daarom nog steeds formeel verdacht van het voorbereiden van een misdrijf waar acht jaar of meer jaar gevangenisstraf op staat, aldus de woordvoerder.

Bivakmuts en cryptotelefoon

De journalist zei zaterdag dat zijn beveiligers het idee hadden dat hij gevolgd werd door een auto. In de auto van de verdachte zouden volgens de misdaadjournalist onder meer een bivakmuts en meerdere telefoons, waaronder een cryptotelefoon, zijn gevonden.

De advocaat van de verdachte liet zaterdag weten dat haar cliënt niet in de gaten had dat Van den Heuvel in de auto zat. Hij reed volgens haar te hard en „misschien ook te dicht op auto’s.” Volgens Veerle Hammerstein heeft haar cliënt vanaf het begin verklaard dat hij van zijn werk kwam. Na een stopteken van de politie zou hij meteen zijn gestopt. Hij „heeft meegewerkt aan het onderzoek”, aldus de advocaat. „In zijn auto zijn geen strafbare goederen aangetroffen.”