Nieuws/Binnenland

4G op de camping

Nog voordat de zomer aanbreekt is 4G beschikbaar in de vijf populairste vakantiebestemmingen van Nederland. Het razendsnelle mobiele internet is al beschikbaar in Frankrijk en Noorwegen.

Spanje en Oostenrijk zijn in februari aan de beurt, Duitsland volgt in april en alleen België laat nog op zich wachten. Daarmee kunnen klanten van KPN op de vier populairste vakantiebestemmingen van Nederland gebruik maken van 4G. 

Op de website van de provider is te lezen dat ook providers in Polen, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, de VS en Japan in februari hun 4G-netwerken openstellen voor klanten van KPN.  Nog voor de zomer volgen onder andere China, Brazilië, Kroatië, Slovenië en Denemarken. KPN belooft het aantal landen waar 4G beschikbaar is in 2014 verder uit te breiden.

Bundel

Een abonnement dat ook in Nederland toegang tot 4G mogelijk maakt is vereist voor 4G over de grens. De kosten van 4G in het buitenland zijn hetzelfde als die van 3G. Binnen de EU kan een maandbundel van 100 MB worden gekocht voor 10 euro, terwijl een bundel van 25 MB buiten de EU 30 euro kost. Er zijn ook allerlei andere combinaties mogelijk.

Als het aan eurocommissaris Neelie Kroes ligt, gaan de kosten van het datagebruik in het buitenland nog verder omlaag. Ze streeft ernaar om in 2014 het verbruik van 1 MB aan data in het buitenland niet meer dan 50 eurocent te laten kosten. De prijzen zijn uitgelekt via zakenkrant Financial Times.