Nieuws/Buitenland

Noord-Korea laat Australische missionaris vrij

De Australische missionaris die half februari werd aangehouden in Noord-Korea omdat hij het christendom daar wilde verspreiden, is vrijgelaten. De 75-jarige John Short heeft bekend de Koreaanse wet te hebben overtreden en heeft zijn excuses aangeboden, meldde het staatspersbureau KCNA maandag. Ook zou hij zijn vrijgelaten vanwege zijn hoge leeftijd.

Short werd vorige maand aangehouden toen hij in het Koreaans vertaalde christelijke teksten bij zich had. Hij verspreidde het geloof bij een boeddhistische tempel in de hoofdstad Pyongyang. Bovendien deed hij dat op de geboortedag van Kim Jong-il, de vader van de huidige leider Kim Jong-un. Deze dag (16 februari) wordt de Dag van de Stralende Ster genoemd en gezien als de grootste feestdag van Noord-Korea.

Volgens zijn vrouw Karen was Short al een keer eerder in Noord-Korea geweest. Die reis verliep zonder grote problemen.

Vrijheid van religie is ver te zoeken in Noord-Korea, zo meldde ook een VN-commissie die in februari grove schendingen van de mensenrechten in het geïsoleerde Aziatische land aan de kaak stelde. De Amerikaanse missionaris van Koreaanse afkomst Kenneth Bae kwam daar vorig jaar ook achter; hij werd veroordeeld tot 15 jaar werkkamp. De Noord-Koreaanse autoriteiten legden zijn missiewerk uit als een poging „de staat omver te werpen”.